En stark blandning av lukter, färger och högljudda människor är det första som slår en när man promenerar in igenom portarna till Malagas centrala marknadsplats vid namn Atarazanas. Med hjälp av den lokala befolkningen och några av Malagas mest kända kockar har vi sammanställt en lista med de allra bästa stånden för råvaror. Vi har forskat oss fram till var de bästa tapasbarerna och restaurangerna köper sina råvaror och ingredienser och det som var anmärkningsvärt var att allt som oftast rekommenderades samma marknadsstånd. Så om du funderar på att köpa de bästa och färskaste råvarorna i Malaga så är denna lista utan tvekan något för dig.
Atarazanas marknaden och dess historia
Inget besök i Málaga är komplett utan ett besök på den centrala marknaden även känd av alla Malagueños som "Mercado Central." Som med de flesta sevärdheter i Malaga är denna plats full av historia som går tillbaka flera hundra år. Namnet Atarazanas kommer från Arabiskan och betyder Varvet (skeppsbyggare) och under det moriska styret var marknaden en plats för alla viktiga skeppsbyggare. På den tiden sträckte sig havet ända fram till ingången på den nuvarande marknadsplatsen.
Bara en promenad runt marknaden kan vara en stor upplevelse med många intryck och möjligheter. Den arabiska stilen syns på de omsorgsfullt smidda detaljerna runt marknaden och de stora blyinfattade fönstren är öppna så att folk utifrån kan blicka in mot det lilla paradiset med färska livsmedel och kryddor.
Bröderna (Hermanos) Medina - Väldigt bra kött.
Hermanos Medina (Medina bröderna) kommer från en familj som nu är den fjärde generationens köttförsäljare på marknaden. De har ett brett utbud av kött som t.ex. deras iberisk gris (cerdo Iberico), El chivo lechal Malagueño - det enda lamköttet med egen benämning på kvalitet), ytterfilé på lamm från Burgos (solomillo cordero lechal de Burgos), galiciskt nötkött (ternera gallega), och deras egna hemlagade/utarbetade hamburgarkött som rekommenderas starkt. Om du letar efter ett fin bit av kött så är "nötsteken" från Sierra de Madrid ytterligare en specialitet som borde testas.
Föreståndare - Diego Medina
El Ruina - Räkor och kräftor
När man går in i marknaden från huvudentrén tar man en sväng till höger och fortsätter tills man ser stånd 109. Här hittar du de bästa räkorna (gambas) och skaldjuren. En annan välkänd karaktär på marknaden är Sergios son Oscar "El Ruina," känd för sin höga och genomträngande röst, väldigt ofta får man höra honom sjunga ut dagens varor. Räkor (gambas), musslor (Mejillones), kräftor (Cigalas), och andra typer av musslor (coquinas) som den lokalt omtyckta "almejas" är i generalla drag en klass för sig när det kommer till kvalitet och smak.
Stånd nr: 109 - 131
Ingång via calle Atarazanas
650 64 24 99650 64 24 99
Föreståndare - Sergio & Oscar
Frutas y Verduras Juani - Frukt och grönsaker
Stånd nr: 61,62,63
+34 655876329+34 655876329
+34 952 213 944+34 952 213 944
Föreståndare - Juan Nieto
Frutas y Verduras Ernesto - Svamp och tryffel
Elena, Paco och Ernesto har fortsatt familjetraditionen som idag är i den tredje generationen att arbeta i Atarazanas marknad. De levererar till många av Malagas specialiserade butiker, barer och restauranger så om du gillar svamp är detta ståndet att handla i. Familjen erbjuder alla typer av svamp, inklusive svart trumpetsvamp, karljohansvamp och även hemodlad flugsvamp. Du kan också köpa svart tryffel, naturligtvis kostar det omkring 1400€/kg så trots att det finns är det långt ifrån billigt. Här erbjuder man också ett handplockat urval av exotiska frukter och grönsaker, med produkter från Sydamerika, Afrika och ekologiska varor som produceras i Malaga. De tomater (tomates de huevo de toro del Terreno) som ibland hittas här rekommenderas starkt eftersom de helt enkelt är fantastiska.
Stånd nr: 33,34,35,36,97 & 98
+34 660 283 311
+34 660 283 311
Föreståndare - Ernesto Sánchez
Pescado Belman - Tonfisk och lax
Vissa små och diskreta marknadsstånd som denna specialiserar sig kraftigt på färsk tonfisk (atún fresco), Medelhavet svärdfisk (Pez Espada del Mediterráneo), norsk vildlax (lax salvaje de Noruega), spansk vitfisk (rosada nacional - känd som "nacional" trots att de fiskas utanför spanskt vatten) och haj från Cádiz (cazón de Cádiz). Från våren till sommaren är detta en av de enda ställen som man kan köpa traditionellt Almadraba tonfisk från Zahara de los Atunes. En fiskemetod som först utvecklades av fenicierna och fortfarande praktiseras i delar av Costa de la Luz, mer information om Zahara de Los Atunes hittar du här. I slutändan är detta ett väldigt populärt stånd och man kan skryta med att många av Malagas matlagningselit köper sina råvaror härifrån.Stånd nr: 144
+34 952 213 129+34 952 213 12
+34 615 641 887+34 615 641 887
Föreståndare - Javier and Roberto Belman Cruz
Mariscos La Pepa - Skaldjur
Stånd nr: 122
+34 696 980 121+34 696 980 121
Föreståndare - José Cristóbal Ruiz
ceitunas
Oliver. Ingen semester i Spanien skulle vara komplett utan oliver. Aceitunas Roldan är den bästa platsen för att köpa och upptäcka oliver. Detta stånd har massor av lokal historia bakom sig och även en systerbutik på Malagas Calle Carretería som öppnade sina dörrar redan 1967. Se till att prova Aloreña sorten, den enda i hela Spanien som har en skyddad ursprungsbenämning.(Denomination of Origin) vilket betyder att oliverna har sitt ursprung i Malaga och äkta Aloreñaoliver kommer endast från området här. Oliverna som hittas i detta stånd är noga utvalda och kryddade med salt, vitlök, timjan, fänkål och paprika.
El Reloj - Kryddor, nötter och torkade produkter
Familjen bakom El Reloj (klockan) har olika stånd på marknaden. Deras största hittar man bland köttstånden och El Reloj har med åren specialiserat sig på alla typer av kryddor, torkade frukter, vegetariska produkter mm. De är även välkända för sin saltade torsk (bacalao).
Stånd nr: 252
+34 600 620120+34 600 620120
Föreståndare - Jesús Cómitre
Manuel Belman - Fisk
Höjdpunkterna är sjötungan (lenguados), havsabborren (lubinas) eller marulk (rapes). Så om du letar efter färsk fisk med hög kvalitet så borde du hitta hit.
Stånd: 147
+34 658 554 737+34 658 554 737
Föreståndare - Manuel Belman Gonzalez
Hermanos Castro - 'Almejas' Vita musslor
Med ett centralt läge är det nästan omöjligt att inte passera Hermanos Castros (Castro bröderna) stånd. De säljer bara musslor från Isla Cristina och ibland även små påsar med knivmusslor (Navajas) som köps upp snabbt av den som har turen att vara i närheten vid rätt tid.
Stånd: 112
+34 670 604 715
+34 670 604 715
Föreståndare - Enrique and José Antonio
-
Läs också favoritartikeln 9 Populära och Charmiga byar i södra Spanien här.