Tapas är ursprungligen synonymt med en avslappnad, lätt måltid i goda vänner lag, och det är därför ett alla tiders val till en social sammankomst eller festlig ledighet.
Med tapas på menyn är du säker på att skapa en autentisk, spansk stämning utan att använda timmar i köket. Du kan enkelt skapa traditionella tapas och inte minst den ohögtidliga atmosfären som hör till.
(Om du hellre vill ha maten serverad kan vi tipsa om Pinchos som finns på mängder med platser runt om i Sverige).
För att komma i stämning lite delar vi med oss av några av de mest traditionella, andalusiska tapas serverade i Solkustens sköna hemstad Malaga. Urvalet av spanska tapas är oändligt och de flesta av dem är lätta av laga därhemma. Här är 10 klassiker som nog ska väcka glädje hos både barn och vuxna samt förslag till hur de tillagas.
Du kan också få ännu mer inspiration till tapasbordet i vår videoartikel om Malagas traditionella tapas.
1. Patatas bravas
Patatas bravas är enkelt och ett måste på ett riktigt spanskt tapasbord.
Skär 1/2 kg potatis, skär dem i bitar, stora kuber och koka dem i ca 5 minuter (de ska fortfarande vara lite råa). Häll av vattnet och torka potatisarna torra. Värm 2,5 dl olja rejält och tillsätt potatisen. Låt dem stekas till de är gyllenbruna (de kan också bagas i ugnen i över 200 grader).
Ta potatisen och en del av oljan från pannan och tillsätt vitlök, persilja, paprika och cayennpeppar. Låt det steka lite. Tillsätt tomatsås och sherry. Smaka av med salt. Här har du sin salsa brava! Patatas bravas kan också serveras med aioli (vitlöksmajonnäs) .
2. Embutidos -smörgåsbordet
Embutidos är ett urval av pålägg - som ett smörgåsbord. Här kan du vanligtvis hitta all världens rökta pålägg av gris (jamón serrano eller ibérico), paprikakorv (chorizo), torkad svinfilé (lomo), pepparspäckad korv (salchichón) och självklart spansk ost, t. ex. Manchego eller en lagrad getost.
Tilbehör till smörgåsbordet: oliver och skivor av inlagd, röd paprika.
3. Albóndigas
Köttbullar kan du göra själv eller köpa.
Om du gör dem själv: När bullarna är färdigkokta, häller du av vattnet, häll såsen över köttbullarna och låt det ligga och dra några minuter i såsen. Såsen kan vara antingen en tomatsås av tomater som blandas med olivolja, vitlök och kryddor, eller en mandelsås med vitt vin och saffran.
4. Picadillo
Picadillo kan vara många saker - faktiskt vad som helst med många finhackade ingredienser - men här tänker vi på den lilla salladen spanjorerna serverar som tillbehör oftast till skaldjur. Hacka tomat, lök, röd och grön paprika samt gurka i fina små tärningar. Marinerade i olivolja och sherryvinäger samt smaka av med salt och peppar.
5. Pintxos
Det närmaste vi kommer en spansk version av danska "smørrebrød" är pintxos [pin-tjos], den nordspanska versionen av tapasen. Pintxos fås, liksom tapas, i oändligt många varianter med en av de mest traditionella är skivor av baguette (barra de pan) med fyllning på som hålls samman med en tändsticka.
Prova t. ex: tomatsås och iberisk skinka, Mancheco-ost, chorizo, sardiner och syltad paprika, lax med salmorejo (tomatsås från Córdoba), spansk tortilla (se här nedan).
De äkta pintxo-barerna är de många rätterna utställda i baren så att man själv kan ta dem till sin tallrik. Dessutom går servitörerna runt med fat och bjuder på nylagade pintxos. Till sist räknar du alla de tomma tandpetarna du har på tallriken. Det kan du kalla tillit.
6. Ensaladilla Rusa
Denna ryska salladen har inget att göra med en svensk rödbetssallad. Det sägs att salladen uppfanns i Ryssland i slutet av 1900-talet men idag har var husmor sin egen version. Salladen har lite gemensamt med vår välkända potatissallad - dock ingår det i den spanska versionen ofta tonfisk och finhackade grönsaker. Bitar av potatis, morötter, ärter, tonfisk, ägg och gröna oliver blandas med majonäs - gärna hemlagad, så klart.
7. Empanadas
Empenadas är en spansk version av piroger men empanadas kan också tillagas i tårtform eller på en hel bakplåt. Köp en smördeg i små eller stora plattor eller gör den själv. Vill du själv tillaga små empenadas tar du ut degen i små cirklar, använda t.ex. ett stort glas. Lägg i fyllning på den ena halva, pensla med ägg hela vägen runt kanterna och vik över den andra halvan deg över. Tryck samman med gaffel eller vrid degen. Pensla hela överdelen med ägg och baka 20-25 minuter i 200 grader.
Till fyllning kan du ta hackat kött med kryddor och en än mer typisk spansk fyllning är tonfisk i tomatsås eller pisto (spansk tomatsås med grönsaker).
8. Spansk Tortilla
Den spanska potatisomeletten, tortilla, är alltid närvarande i spansk gastronomi. Den kan serveras antingen kall eller varm - den kan ätas som pålägg eller på en stycke baguette, perfekt att ha med på picknicken.
Hacka en lök och skär potatisen i små tärningar. Stek båda två i olivolja tills potatisarna är mjuka. Låt det droppa av på en bit hushållspapper. Vispa ägg och salt samt peppar med potatis/lökblandningen och stek massan på svag till medelvärme. När tortillan satt sig vänds den med hjälp av en tallrik och steks på andra sidan.
9. Pinchitos
Spanjorerna är galna i mat på spett - pinchitos. Den kan också tillagas av bitar av kyckling, griskött eller bitar av tonfisk (t.ex. stekt marinerad i lime). Stora räkor är också ideellt på spett. Bara din fantasi sätter gränser: köttbullar, bitar av korv, tortilla, oliver, grönsaker ... mums!
En söt-salt version kan lagas med dadlas som lindas med baconskivor eller melon med iberisk skinka.
10. Dessert
En kopp kaffe, en stark likör eller söt vin kan vara fint att avrunda måltiden med. Men om du vill ha en dessert på menyn är cheesecake, arroz con leche (ris kokt i mjölk med vanilj och kanel) eller flan (pudding med kola) inga dumma förslag.
Flan: Först gör kola genom att värme 3 msk socker med lite vatten i en kastrull. Kolan bör användas för att belägga insidan av den form du vill göra flan i. Värm sedan 7 koppar mjölk och vispa med 5 ägg och 1,5 dl socker. Häll blandningen i kolatäckta formen och grädda i vattenbad i ugnen på 200 grader i 50-60 minuter tills blandningen inte längre är flytande.
De våta varorna - sangría och tinto de verano
Tapas kan serveras med ett gott spanskt rött- eller vittvin men om du ska göra det än mer exotiskt kan du laga en skål med sangría eller göra den enkla drinken tinto de verano.
Sangria: Blanda en flaska rödvin med 1 lister apelsinjuice och 0,5-1 liter 7up eller Spite samt en kvarts flaska vodka. Tillsätt en kanelstång och smaka av med socker. Tillsätt lagom stora bitar av apelsin, äpple och citron. Om du låter sangrian stå och dra, t.ex. över natten, tillsätter du sodavattnet först när det är dags för servering.
Tinto de Verano: Lika delar rödvin och mineralvatten eller apelsinsodavatten som blandas i stora glas och dekoreras med citron- och apelsinskiva.
Tapas kan serveras som buffet eller dukas fram på bordet lite i taget efterhand som faten töms. Det är också upplagt för gästerna att ta med sig en rätt eller två. Det finns inga regler för vad som ska äta och i vilken ordning, och måltiderna sträcker sig gärna över ett par timmar eller tre. Du har rikligt med tid att pratas vid och umgås.
¡Buen provecho!