Vad varje svensk borde veta om Spanien

Att komma hit till Spanien är fantastiskt på många sätt, men ibland kan det vara lite frustrerande att allt inte fungerar på det sätt man är van vid. Jag har skrivit ner en liten lista på saker jag tror varje svensk borde veta om, särskilt för de som ska spendera mycket tid i Spanien, på så sätt är man förberedd på en eventuell kulturkrock.

Känner du att du har läget under kontroll som en erfaren resenär till Spanien så rekommenderar jag att du läser vår mest lästa artikel om topp 10 utflykter, på så sätt har du något riktigt spanskt att göra på nästa besök.

Normer för de som lever ett strandliv.

OK, det är ingen tvekan om att väldigt många av oss kommer ner till Spanien för det fantastiska vädret, stränderna och självklart en massa avkoppling, men det behöver inte betyda att alla andra är här p.g.a. samma skäl. Gå runt i badkläder eller med bar överkropp är accepterat på stranden men inte nödvändigtvis på andra ställen. Här i Spanien anser man att det är oförskämt och i vissa fall inte ens tillåtet att komma in i butiker, restauranger och andra allmänna områden utan rätta kläder. Försök att alltid ha med dig ett linne eller något liknande för att inte stöta på det problemet. Man får absolut inte gå in i museum,  kyrkor och  mat butiker med bar överkropp, så visa gärna hänsyn till de som inte är på semester.

Strandliv

Bästa sättet att se staden

Broschyrer och guider är ofta roliga och informativa, men hur kan man egentligen hitta dit man vill, utan att slösa alltför mycket pengar på taxi eller tid på att springa runt och leta? De kulturella favoriterna i städerna runtomkring Spanien är allt som oftast ganska överbelastade, och detta leder ju självklart till långa köer och väntetider (Särskilt under högsäsongen Juni-September) Två små tips inför en heldagsäventyr är att: 

 

  1. Försök att köpa biljetter och inträden i förväg på internet eller via ett turistkontor, på så sätt rinner inte halva dagen iväg i väntan på att fixa biljetter eller stå i en lång kö.
  2. Försök hitta till de stora turistgrupperna eller köp en biljett till turistbussarna som åker förbi många av de mest populära kulturpunkterna i stan, bussturerna är allt som oftast roliga, billiga, effektiva och sist men inte minst, avkopplande.

Hur hälsar Spanjorerna?

I Spanien hälsar man med två pussar på kinden, eventuellt en kram, stora leenden och i minsta fall ett stort "HOOOLAAA". I Spanien behöver man inte alltid känna en person för att utbyta kramar och kindpussar, så förbered dig på många tafatta stunder där man krockar i samband med hälsningar och avsked. Svenskar är allt som oftast kända för att vara relativt kalla i jämförelse med spanjorernas varma beteenden. I Spanien har man ett verb som refererar till svenskar och deras sätt att vara, "Hacerse Sueco" (att göra sig svensk). Detta betyder i enkla drag att man i osäkerhetens stund ibland låter bli att hälsa på grannar eller andra bekanta och istället väljer man att kolla upp i skyn. Att leka ovetandes eller ta avstånd från saker o ting kan ibland betecknas som "hacerse sueco".

Uppdatering: Efter hjälp från läsare uppdaterar vi detta avsnitt med en länk till en väldigt intressant uppsats om uttrycket "hacerse sueco". Den är skriven av Fernando Álvarez Montalbán och heter "”Hacerse el sueco”. Estereotipos culturales en el lenguaje popular español.". Direkt översatt; "Kulturella stereotyper i populära spanska språket."

Fernando från Uppsala Universitet har skrivit en väldigt detaljerad uppsats de olika teorierna bakom detta uttryck, och det verkar som att uttrycket lika gärna kan härstamma från en stad i Valencia eller sju andra väldigt intressanta teorier. 

Fish lunch Playa El Canuelo

Mattider och Sovtider

I Spanien börjar lunchtiden kl. 13.00 och framåt, vilket betyder att allt som äts innan är allt som oftast mindre tapas i samband med öl/vin, eller tapas / frukost liknande rätter. Middag äter man så sent som 9-10 tiden på kvällen vilket betyder att man får försöka mätta magen för stunden med något litet mellan lunch och middag. Mellan 15-17:00 är allt som oftast butikerna stängda för siesta (vilotid), vilket betyder att om du vill ha en lugn stund för avkoppling så är denna tid den absolut lugnaste och bästa tiden. 

Väldigt många turister kommer hit och blir trötta efter allt solande på morgonen, detta leder till att man tar en tupplur vid 5-6 tiden vilket inte är rekommenderat eftersom man i generella drag får lite svårare vardag om man inte lyckas synkronisera sin semestertid till Spanjorernas dygnsrytm. Butiker stänger mellan 21-22:00 och restauranger stänger runt 24:00, så man hinner förmodligen med mer om man lyckas vakna upp vid 5 tiden istället för 8-9 tiden på kvällen.

Spanjorernas tidsuppfattning

Ok, Mañana Mañana, saker och ting tar lite längre tid här nere. Majoriteten av oss har ju förmodligen hört ordet, känner till konceptet, men det är fortfarande väldigt svårt att få kläm på hur många mañana-minuter som måste läggas till när man stämmer träff med sin spanska kompis. Efter 9 år i Spanien har jag i generella drag skapat en bild av en virtuell mañana-barometer. Om du har stämt träff med spanjoren inom 15 minuter så få du eventuellt vänta upp till fyra gånger mer än den uttalade tiden, så 15 minuter kan ofta bli 60 minuter enligt erfarenhet. Om man stämmer träff vid från 30 minuter och uppåt så får man eventuellt dubbla eller tripplar tiden till 60-90 minuter. Om man har en träff om en timme så får man eventuellt dubbla tiden till 2 timmar. Kom ihåg, detta är väldigt generellt, så mañana -barometern varierar från person till person, men i grund och botten finns den hos majoriteten av Spanjorerna... Enligt min erfarenhet.

Öl vid havet, vem har bråttom i Spanien?

Hur funkar kö-systemet?

Man vill ställa sig i kön i stormarknaden, i banken, stiga på bussen eller kanske köpa lite produkter från apoteket, men väldigt få platser har nummerlapp system och detta gör ju självklart situationen svårare, särskilt när man inte pratar samma språk som alla andra. Reglerna är väldigt logiska när det kommer till majoriteten av köerna man stöter på, istället för att göra en lång rad med köande människor så frågar man bara "Quien es el ultimo" (Vem är sist i kön). På så sätt är den ända man behöver hålla koll på den personen som steg in innan dig. I busskön och i stormarknaden är det väldigt viktigt att inte tränga sig, folk kan väldigt ofta ta illa upp över det typ av beteendet, men däremot så kan man få gå före om man ber snällt "Puedo pasar antes", en mening som oftast används i stormarknaden när någon bara har ett fåtal produkter och vill hem snabbt. Kom ihåg, med ett leende kommer man oftast längre.

Vid sjukdomar och dylikt

Eftersom vi svenskar är med i EU så har vi i princip samma rättigheter i Spanien som i Sverige. Det viktigaste att tänka på är att man ska ha med sig sitt blåa kort från försäkringskassan, kortet visar att man är försäkrad i Sverige och då har man som besökare rätt till vård i Spanien. I andra fall så kan det vara så att man har privat försäkring för familjemedlemmar och i dessa fall är det viktigt att man har alla papper tillgängligt från försäkringsbolaget samt från doktorn så att man i senare fall kan få tillbaka utgifterna från försäkringsbolaget. Skulle man behöva akut vård kan man alltid hitta till de lokala mottagningarna i respektive stad. Att ta sig till "Urgencia" (Akuten) som det kallas i Spanien så är det viktigt att man har pass och skulle man inte ha sitt EU kort så får man betala 50 euro i avgift.

Catalunya tunnelbana i Barcelona

Pengar, transport och andra småtips

Det är fortfarande väldigt många människor som växlar sina pengar i Forex eller liknande butik i samband med utlandsresor, här i Spanien behöver man inte växla allt direkt. De som har ett bankkort med sig från sin svenska bank kan utan problem ta ut pengar i bankautomaterna till dagens kurs utan att betala onödigt höga avgifter. Ha alltid kontanter till hands i Spanien eftersom många butiker, restauranger och kulturella attraktioner inte tar betalt med kort.

Att komma runt med buss och tåg är ibland det bästa alternativet, med åren har Spanien förbättrat sin kommunala trafik samt information på engelska i samband med att turismen ökat. Buss biljetter betalas allt som oftast direkt på bussen och det är väldigt viktigt att man har växelpengar eftersom man sällan accepterar sedlar över 10 euro i bussarna. Tyvärr så har inte konceptet natt-trafik riktigt kommit igång här, vilket betyder att många gånger får man ta en dyr taxi hem eftersom kommunaltrafiken slutar åka strax efter midnatt.

Många nätter kan det bli extremt kallt och blåsigt, så ha alltid i åtanke att vädret kan bli dåligt över väldigt kort tid. Temperaturskillnaden kan vara väldigt hög om man jämför förmiddag och natt, särskilt ju längre ner man kommer i Spanien. Ta med dig extra tröja eller en jacka, tänk alltid lite extra på barnen och de äldre i familjen så man inte får en sjuk familjemedlem mitt under semestern. Dessutom är det lag att man ska ha på sig identifikation i Spanien, så ha alltid en kopia av passet eller ID/ körkort till hands så du inte stöter på problem med den lokala polisen.

Yrkesstolthet är något som är mindre värderat här i Spanien jämfört med resten av Europa. I Sverige är ens jobb en definierande punkt på hur man är och hur man tänker som person. Ens jobb är något som vill göra med hög kvalitet för att någon senare ska klappa en på axeln med uppmuntrande ord. Här i Spanien är det väldigt sällan på det sättet, så lägg inte allt för mycket tillit på hotellpersonal eller servitörer. Ibland får du ropa till lite högre för att få kyparens uppmärksamhet och ibland får man gå direkt till kassan för att få betala notan. 

Trots allt detta så är det norm att betala dricks i samband med restaurangbesök, jag personligen brukar ge ungefär 5% av notan i dricks i samband med större middagar eller de småpengarna jag har i fickan i samband med tapas och öl. Trots att det är norm för utlänningar att betala dricks så är det absolut ingen fara om man inte vill eller om man inte har småpengar tillgängligt. Dessutom tycker jag att alla borde ge dricks beroende på kvalitet av service, skulle servicen vara dålig får man vara noga med att påpeka det och avstå från att ge dricks, annars uppmuntrar man kyparen att eventuellt ge samma dåliga service till nästa kund.

Koppla av i Spanien

Här i Spanien lägger man inte "onödig" vikt och energi på saker man inte kan förändra eller det man anser är mindre viktigt. Väldigt ofta händer det att man hör, "no pasa nada" (det är lungt) eller "ya veremos"(vi får väl se) och mas o menos (mer eller mindre) och detta är väl främst för att de som bor i Spanien, utländska eller inte, tar livet som det kommer. Om du är på semester rekommenderar vi att du intar samma inställning, för annars kan din semester lätt förvandlas till en frustrerande vecka utomlands. When in Spain, do as the Spanish do...

Du k

an också lägga till oss på Google Plus eller Facebook för mer information och inspiration om Spanien.

Du kan också lägga till oss på Google Plus eller Facebook för mer information och inspiration om Spanien.
Du kan också lägga till oss på Google Plus eller Facebook för mer information och inspiration om Spanien